Stukjes van de puzzel van Klimaat en Tijd; nr 2: Zeedieren

Mar 23, 2022

Ik ben me aan het inlezen op het klimaat en IJsland. Het zijn nog allemaal losse stukjes, die straks, geïnspireerd door de omgeving hun plek moeten krijgen.

Eén van die losse stukjes is de verandering van het zeeleven onder invloed van klimaatverandering.

Kaart van IJsland rond 1590

Op deze kaart uit 1590 is IJsland omgeven door vreemde zeedieren. Dat was toen fantasie. Nu, meer dan 400 jaar later, heeft het camerasysteem Ocean Floor Observation System voor de eerste keer de zeebodem met zijn enorme hoeveelheid zee-ijs slakken en koud-water koraal gefilmd.

https://www.researchgate.net/figure/Current-global-distribution-of-reef-framework-forming-cold-water-corals-modified-from_fig2_7136348/

Volgens www.scientificnordic.com worden als het poolijs verder smelt de dieren die op de zeebodem leven groter en dikker. Zij voeden zich met zee-algen die naar beneden zakken. Minder ijs, meer algen, grotere zeeslakken en grotere draadarmige slangsterren. Dieren die ook nog sneller geslachtsrijp zullen zijn.

Zeeslakken en draadarmige slangsterren  (bron o.a. https://en.wikipedia.org/wiki/Sea_slug)

Nog onbekende zeedieren, die gaan ontstaan als het poolijs smelt. Geen leuke aanleiding, maat het zet de fantasie aan het werk. Alles is mogelijk. Er was een uitspraak “the sky is the limit”, nu zou je kunnen zeggen “the seabed is the limit”

Ik heb nu nog op grote afstand van IJsland verwijderd alvast twee zijden sjaals en wollen zeedieren gemaakt. Om er alvast een beetje in te komen

zijden sjaal en wollige zeedieren