Eerste kantelpunt gekanteld

Dec 25, 2023

Toen ik  in 2022 mijn eerste boekje Bergmal/rotsgepraat schreef over klimaatverandering werd in de  klimaatmodellen gesproken over 9 kantelpunten. Een kantelpunt is een moment waarop een geleidelijke verandering een kritisch punt passeert waardoor er een grote verandering plaatsvindt.West-Antartica was één van de negen kantelpunten.  In 2023 schreef ik mijn tweede boekje Bergmal/rotsgepraat. Daar worden inmiddels  15 kantelpunten benoemd. West- Antartica is nog steeds één van de nu 15 kantelpunten.

Onlangs stonden de volgende woorden van Dr. Tiago Segabinazzi Dotto van het UK National Oceanography Center in  the Guardian:

“It is likely that we have passed a tipping point to avoid the instability of the west Antarctic ice sheet. However, the pace of this collapse is still uncertain – it can happen in decades for some specific ice shelves or centuries.”

Het sluit aan bij de eerdere beschrijvingen van de ook aan de westzijde gelegen Thwaites glacier. Die gletsjer wordt al doomsday glacier genoemd. Ook de Pine Island gletsjer aan de westkant kalft snel af. Het relatief warme oceaanwater kruipt tussen de zeebodem en de onderkant van de gletsjer en bespoedigt zo het smelten van onderaf en het in zee verdwijnen van de gletsjer.

Er wordt in het artikel nu gezegd dat het geen groot nieuws is en dat klopt in de zin dat dit past bij de verwachtingen, maar de afstandelijke bewoording over de gevolgen worden daarmee niet rustgevender:

“It is one impact of climate change that we are probably just going to have to adapt to, and very likely this means some coastal communities will either have to build defences or be abandoned.”

En dat voor iedereen die tot ca. 100 km van de kust woont zo gaat het citaat verder.

Eerder dit jaar heb ik ter verbeelding van de kantelpunten een soort kaartenhuis gemaakt. Het is nu nog wat provisorisch  (ik zoek nog een sponsor om een groter en beter draaibaar kaartenhuis te maken). Voor nu heb ik mij voorgenomen om het kantelpunt West Antartica maar een stuk groter uit te voeren. Ik dacht: geen groot nieuws??, dan maar een groter werk.

p.s. een stuk van de Helheim gletsjer, ter grootte van Manhattan, is enkele jaren geleden afgekalfd en in 75 minuten in zee gestort. Dat is toen gefilmd. Een korte samenvatting is te zien op