Stukjes van de puzzel van Klimaat en Tijd; nr 1: Han d’Islande

Mar 23, 2022

Eind april 2022 ga ik naar een Artist in residence in Grundarfjordur, IJsland. Ik ga me daar bezig houden met de ontwikkeling van een serie met de voorlopige werktitel  “Stukjes van de puzzel Klimaat en Tijd, een bijdrage in wol en zijde”.

In 2021 kreeg ik in Vianden, Luxembourg een email met een vergaderverzoek op 1 mei 2022. Dat bleek de sleuteloverdracht te zijn voor het appartement annex atelier in Grundarfjordur en daarmee de honorering van mijn aanvraag voor een  verblijf als artist in residence aldaar. Jippie!

Om het te vieren aten we ’s avonds in restaurant Victor Hugo. In Vianden waren allerlei vermeldingen van Victor Hugo. Wat deed hij daar?  Het bleek dat hij daar een paar zomers gewerkt had tijdens zijn ballingschap in België. Bij het googlen van zijn oeuvre viel mijn oog op zijn eerste boek “Han d’Islande”. Dat kon geen toeval zijn.  Het boek gaat over de reus/struikrover Han die het opneemt voor de mijnwerkers. Een struikrover met hart voor de mijnwerkers. Het verhaal speelt overigens in Noorwegen tegen de achtergrond van Black pillars: zou dat een beetje lijken op de basaltrotsen van IJsland?

Mijn eerste werk, om er een beetje in te komen, gaat nog niet over het klimaat maar over Han d’ Islande. Gemaakt net vóór de inval van Rusland in Oekraïne. Nu, 28 februari 4 dagen na de inval, staat Han ook voor gerechtigheid, voor opstaan tegen Rusland.