Stukjes van de puzzel van klimaat en tijd; nr 11: Basalt en CO2

May 5, 2022

Basaltzuilen van Svartifoss – Foto Nora van Klingeren

Basalt wordt in IJsland ook gebruikt om CO2 op te slaan en een kleine bijdrage te leveren aan de reductie daarvan. Het probleem van de uitstoot van CO2.

Hoe het allemaal gekomen is dat weten we wel, CO2 uitstoot als gevolg van verbranding van het zwarte goud. Ondanks het geringe aandeel van elektriciteit en verwarming is de CO2 uitstoot is in IJsland hoger dan die in Nederland; 12,1 ton per capita, respectievelijk 9,5 ton per capita per jaar (bron Wikipedia). Dat had ik niet kunnen bedenken. En dat dus ondanks dat de energievoorziening door de warmtebronnen en hydro-elektriciteit zeer beperkt is. Magnason schrijft in zijn boek dat IJsland per hoofd van de bevolking het grootste aantal auto’s, de meeste vissersschepen en verreweg de grootste aluminium productie heeft. Vandaar.

Microsoft heeft opdracht gegeven voor een fabriek of installatie -hoe zal je dit noemen?- voor CO2 opslag op IJsland. Eind 2021 is in Hellisheidi de eerste fabriek in gebruik genomen waarmee op, voor nu, grootste schaal CO2 uit de lucht gehaald wordt. Er wordt daarmee jaarlijks 4000 ton CO2 opgeslagen. Het is nog niet veel, net genoeg om de CO2 uitstoot van 210 Nederlandse huishoudens te compenseren. Maar… het is een innovatie, een technische bijdrage en een begin.

CO2 opslag in Hellisheidi – Foto Nora van Klingeren

Van elke miljoen moleculen in de lucht zijn er slechts 415 CO2 moleculen. Er staan enorme ventilatoren die de lucht langs de filters leidt om uiteindelijk de CO2 in de basaltlagen te injecteren waar de CO2 versteend. Daarvoor is veel energie nodig en die energie wordt door de naast gelegen hydro-elektriciteitscentrale geleverd.

CO2 versteend in basalt (foto Climeworks) en IJslandse wol en Oezbeekse zijde samen vervilt.

De versteende CO2 heeft wel weg van grijze IJslandse wol gecombineerd met Oezbeekse zijde. Op de foto een detail uit Han d’Islande. Zal ik mijn eigen zuilen maken?

Bronnen: Climeworks, Magnason – Over water en tijd, Milieucentraal, Wikipedia